Pane profesore, proč jste se stal patronem ankety Zlatý Ámos?
Já považuji dvě povolání za nejprestižnější a mimořádně důležité pro společnost. A to jsou povolání lékařů a středoškolských profesorů. Ale vždycky dodávám: dobrých lékařů a dobrých středoškolských profesorů. Ti špatní společnosti spíše škodí. A proto jsem rád přijal nabídku, abych byl patronem Zlatého Ámose, kde se oceňují právě ti nejlepší profesoři. A abych nezapomněl: stejně významní jsou i učitelé základních škol. Tam všude se formují mladí lidé. To je velmi důležité!!!

Do ankety děti navrhují své dospělé učitelky a učitele. Myslíte si, že mají na to právo? Že mohou objektivně zhodnotit jejich vlastnosti?
Určitě. Moje zkušenosti ukazují, že mladí lidé a dokonce i děti nedají na to, jestli je někdo mírný a nechá je dělat víceméně, co chtějí. Naopak, velmi oceňují snahu a obětavost učitelů. A také jejich přátelství.

Jak vnímáte postavení pedagogů v dnešní společnosti?
Je nedoceněno. A tím nemyslím jen jejich platy. Občasné žebříčky ukazují, že velkou prestiž ve společnosti mají vědci, lékaři a vysokoškolští profesoři. Ale učitelé středních a základních škol jsou v těch žebříčcích zpravidla nízko. Společnost bere za samozřejmé, že děti dostanou kvalitní základní vzdělání. Ono to ale tak samozřejmé není. Měli bychom si to neustále připomínat.

Myslíte si, že tato anketa může pomoci k tomu, aby vztahy žáků a pedagogů nebyly „na nože", jak jsme toho byli svědky například nedávno na gymnáziu v Rakovníku?
Já chodívám občas přednášet na gymnázia a vidím zpravidla zajímavé a slušné mladé lidi. Je jasné, že výjimky existují, ale nemyslím si, že hrubost a nespolečenskost je častým jevem. Zlatý Ámos je dobrá akce. Vede děti k tomu, aby se zamyslely, co jim jejich učitelé dávají .

Jaké vlastnosti by podle vašeho názoru měl mít správný učitel?
Musí si umět udržet kázeň. A to není lehké. A studenti musí cítit, že je jejich kantor má rád a že se jim věnuje s plným nasazením. A musí být za všech okolností spravedlivý. A také pravdomluvný. Když se splete nebo něco neví, tak to musí umět přiznat. A je dobré, když se se studenty dokáže pobavit i mimo školu.

Slávek Hrzal