Ten zachycuje vojáka, který se zraněný vrací domů z první světové války. K vidění je toto dílo v královédvorské Galerii pravěk očima Zdeňka Buriana, kde zdejší kurátor Josef Hotový vystavil desítku unikátních děl, která jsou jinak zrakům milovníků umění ukrytá v nepřístupném depozitáři.

A nejen Návrat, ale i další nově vystavená díla, ukazuji na Burianovu uměleckou všestrannost. „Jde o výběr, který reprezentuje odlišné techniky i motivy, kterými se Burian zabýval. Deset děl ukazuje autorovy mistrné perokresby, realistické ilustrace dobrodružné a paleontologické literatury i známější techniku malby olejem,“ vysvětluje Josef Hotový.

A dodává: „Zatímco milovníky klasické Burianovy tvorby potěší studie srstnatých nosorožců, která má v galerii i svůj originál, znalci ocení zcela odlišné motivy, například právě vojáka vracejícího se z války či jeden ze série portrétů vědců.“

Sbírka obrazů Zdeňka Buriana v prostorách Neumannovy vily je světově největší stálou sbírkou autorova díla. Řadu z nich namaloval Burian přímo pro dvorský safari park. Sbírka čítá celkem 147 děl, veřejnosti se běžně prezentuje 81 z nich. Ve čtyřech místnostech a zachycuje vývoj života na Zemi od prvohor až po relativní současnost. Sbírka je kulturní památkou.

Mimořádná výstava potrvá 14 dnů a v případě velkého zájmu ji safari park ještě prodlouží.