Stavební práce na jednotce intenzivní péče vyšly celkem na více než 3 miliony korun. Oddělení má nové rozvody elektřiny či kyslíku a je vybaveno čtyřmi moderními lůžky, která nabízejí pacientům větší pohodlí. Personál má ze svého boxu lepší rozhled na všechna lůžka. Navíc se veškeré stavební práce konaly za provozu oddělení, aby nebyla péče o pacienty narušena.

„Nyní mají zdravotníci dostatek místa pro svou náročnou práci při péči o těžce nemocné pacienty. Rekonstrukce rovněž přispěla ke zlepšení hygienických podmínek tohoto pracoviště, které je pro nemocnici nepostradatelné," popsala výhody modernizace nemocničního pracoviště Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Ta se účastila pondělního slavnostního otevření. V doprovodu ředitelky Jany Holanové si prohlédla nejen novou JIP, ale i další prostorychirurgického oddělení.

„Snažíme se, byť po malých krůčcích, tuhle nemocnici zlepšovat. Letos jsem tu už asi po čtvrté při slavnostním otevírání," dodala radní Třešňáková. Stejně tak potvrdil zájem Královéhradeckého zdravotnického holdingu o místní zařízení jeho ředitel Miroslav Vávra. „Myslím si, že i rekonstrukce JIP je dalším důkazem, že holding se zdejší nemocnicí ve svých plánech na zdravotnickou péči v kraji počítá," uvedl.

Holding pomáhá

Městská nemocnice se stala součástí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje v roce 2005. Od té doby už kraj do areálu nemocnice i jejich součástí investoval desítky milionů korun.

„Jednotlivá pracoviště dvorské nemocnice prochází v posledních letech postupnými rekonstrukcemi. V minulých letech jsme tam opravili oddělení chirurgie a urologie, zlepšilo se zázemí pro zdravotnický personál v půdních prostorách nemocnice, rekonstruovala se nemocniční poliklinika, ve které jsme vybudovali lékárnu," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Od loňského léta slouží v půdních prostorách královédvorské nemocnice lékařům a sestrám nové šatny a lékařské pokoje. Na podzim se tam zrekonstruovala oddělení urologie a vstup na oddělení následné péče. Na jaře byla otevřena v poliklinice ve městě nová lékárna sítě královéhradeckého holdingu.

Poliklinika Městská nemocnice prošla v posledním roce rekonstrukcí, která mimo jiné přinesla pacientům možnost využívat výtah nebo zvětšení prostor, umožňují pohyb osob na vozíku. Tuto opravu si ale nemocnice hradila ze svých prostředků, kraj přidal peníze na výtah.

V Městské nemocnice pacientům slouží interní, chirurgické a urologické oddělení, ARO a oddělení následné péče, v nemocnici působí pracoviště CT, ultrazvuk a rentgen. Nemocnice nabízí svým pacientům celkem 166 lůžek.