A jak vypadá situace v Semilech? To mohli posuzovat i zastupitelé měst, když obdrželi zprávu o činnosti městské policie za uplynulý rok. Podrobné informace ke zprávě doplnil Václav Baudys, vrchní strážník Městské policie Semily. Kromě čísel vyjadřujících počty evidovaných přestupků vyzdvihl činnost na úseku prevence.

„Práci v prevenci se cíleně věnujeme několik let. Zaměřujeme se hlavně na žáky základních škol. Besedujeme s nimi na témata blízká práci strážníků. Například o veřejném pořádku, o přestupcích proti majetku a proti občanskému soužití a začali jsme také s přednáškami o kyberšikaně," informoval Václav Baudys.

Na jednání zastupitelů se hovořilo také o nešvaru, s kterým se Semilští podobně jako jinde potýkají, a tím je podomní prodej.

I tak se podobní prodejci vyskytují

„Podomní prodej je téma, které stojí za zmínku. Semilský tržní řád schválený radou města na podněty občanů podomní prodej přímo zakazuje. To je v této oblasti zásadní změna. Přesto se podomní prodejci v Semilech čas od času vyskytnou. Jejich jednání je kvalifikováno jako přestupek, který je projednáván na místě nebo je oznámen příslušnému správnímu orgánu," upozornila semilská místostarostka Lena Mlejnková.

Ztratil se vám pes? Nezoufejte

Zajímavých změn doznala i problematika nalezených zvířat. Město zveřejňuje informace o ztracených a nalezených psech na sociálních sítích. Ty sdílí mnoho občanů a ve většině případů se zvíře po zveřejnění zprávy vrací ke svému majiteli velmi brzy. „Byl jsem překvapen, když od umístění psa v kotci městské policie uplynuly jen dvě hodiny do doby, než si ho vyzvedl majitel díky informaci na sociální síti," sdělil Václav Baudys.

„Později jsme dokonce zaznamenali případ, kdy se majitel psa ozval osm minut po zveřejnění informace na internetu," doplnil vrchní strážník Václav Baudys.

(jm, rc)