Proražená kaverna, která byla jednou ze zdrojů vody v Kuksu, je dál prázdná. Kaskády na známém Šporkově schodišti zůstávají stále suché.

„Jednáme o náhradě s vrtaři, po jejichž práci voda ze zásobárny unikla. Tvoříme nějaká opatření, pravidelně se scházíme a diskutujeme. Ale upřímně, je to běh na dlouhou trať,“ říká starosta Kuksu Jiří Beran.

O jeden z vodních zdrojů Kuks před půl rokem připravila lehkomyslnost. Připravovaný vrt pro domácí čerpadlo prorazil dno podzemního jezera, z něhož čerpaly dvě desítky domácností. Obec má za to, že firma chybovala. K vrtání nepřizvala hydrogeologa, který měl na realizaci dohlížet. Voda, kterou místní dříve považovali za léčivou, přestala téct také z kaskád na Šporkově schodišti.

„K nějakému cíli se pomalu prokousáváme. Jednání s odborníky ale nejsou jednoduchá,“ říká Jiří Beran. „Letos vodu na schodiště určitě nevrátíme. A jestli to bude příští rok? Přál bych si to,“ dodává smířeně.

Luxusní možný výsledek jednání je podle starosty utěsnění vrtu, po kterém by se voda začala v klíčovém místě znovu hromadit. „Jde vlastně o špunt, který teď nedokáže utěsnit vanu. Voda se v ní pak neshromažďuje a nepřebývá,“ vysvětluje starosta Kuksu.

Podzemní voda v Kuksu zmizela z hloubky třiceti metrů prakticky přes noc. Kvůli stometrovému vrtu utekla do nižšího podloží, kam studny nesahají.

Lidé bez vody nezůstávají. Všechny domácnosti jsou v Kuksu napojené na obecní vodovod. Soukromé vrty z proražené kaverny však majitelé používali na zalévání zahrady. „Lidé přišli o komfort, na který byli léta zvyklí. Měli vodu na zalévání zadarmo ve svých studnách,“ objasnil starosta.

Obec nyní zvažuje varianty, které by vodu přihnaly alespoň na turisticky atraktivní schodiště. „Stačí se k nějaké další vodě provrtat nebo ji čerpat z Labe. Stále se ale přikláníme k tomu, aby se voda vrátila do původního zdroje,“ řekl starosta Kuksu Jiří Beran.

„Plánujeme sondy, chtěli bychom kavernu utěsnit a bylo by po problému. Jestli to ale takhle jednoduše půjde, ukáží až další jednání s odborníky. Chceme jednání směřovat k tomu, aby všechna opatření provedl zhotovitel vrtu, který stojí za únikem vody,“ doplnil Jiří Beran, starosta Kuksu.