Černě zbarvený živočich se široce otevřenou tlamou se minulý pátek objevil na písečném břehu v kalifornském parku Crystal Cove. Odborníci jej později identifikovali jako "tichomořskou fotbalovou rybu", tedy kulovníka sagamského. Jedná se tedy o příslušníka rodu ďasů, kteří se obvykle vyskytují v nepříliš probádaných vodách oceánu. A to až do hloubky 914 metrů. 

Ačkoli to laika možná překvapí, krokodýli patří mezi velmi rychlé plavce.
Krokodýl se stal hvězdou internetu, lidé se po zhlédnutí videa neubrání smíchu

"Vidět ďasa je velmi vzácné," konstatoval kalifornský Park Crystal Cove na svých facebookých stránkách. "Jejich průhledné zuby jsou špičaté jako skleněné střepy a ďasové jsou díky své velké tlamě schopni nasát a spolknout kořist o velikosti svého vlastního těla," dodal. 

Vzhledem k velikosti ryby je podle odborníků zřejmé, že se jedná o samici. Tomu ostatně nasvědčuje i vyčnívající část, která se nachází na temeni hlavy. "Pouze samice mají na hlavě takzvanou stopku s bioluminiscenčními špičkami, jež v temnotách oceánských hlubin slouží jako návnada k nalákání kořisti," vysvětlil park na sociálních sítích. 

Ze samců zbudou jen varlata 

Zatímco samice mohou podle odborníků dorůst až do délky 24 palců (přibližně 60 centimetrů), samci jsou o poznání menší, když jen zřídka přesáhnou délku jednoho palce (tedy necelých tří centimetrů. Jejich jediným úkolem je pomáhat samici s rozmnožováním. 

"Muži se zubem přichytí na samici, čímž se z nich stanou takzvaní sexuální parazité. Nakonec se samicí splynou a nezbude z nich nic než varlata, která umožní rozmnožování," citoval z příspěvku parku server americké televize CNN

Praha jako první na světě vystavila největšího pavouka Evropy - slíďáka tatarského.
Osm nohou a děsivá vizáž. „Tarantuli“ potkáte i u nás. Buduje si nory jako myši

Podle zpravodajského serveru BBC se zvíře v současnosti nachází v kalifornském úřadu pro ochranu ryb a divoké zvěře, kde bude dále zkoumáno. A to kvůli vědeckým a výzkumným účelům. 

"Existence této podivné a fascinující ryby svědčí o rozmanitosti života ukrytého hluboko pod vodní hladinou…," napsal dále ve svém příspěvku Park Crystal Cove. "… a zatímco se vědci o těchto hlubinných tvorech dozvídají stále více, nesmíme zapomínat ani na to, že stále existuje mnohé, co se o našem nádherném oceánu musíme naučit," uzavřel.